Malmö i skimmer och skugga skrivat av tykesson staaf
Hem MenubarMenuber Om Boken
Menubar Uppslag Ur Boken
Om Författarna Menubar
Menubar Pressröster
Menubar Tack Till
Menubar Kontakt
Menubar Beställ Boken

Recensioner till Arkitekterna som formade Malmö
Ur tidskriften Arkitektur nr 3 / 1997:

Arkitekterna som formade Malmö
(Carlsson Bokförlag) är ett sannskyldigt praktverk, som har fått en strykande åtgång. […] Författarna, arkitekten Tyke L. Tykesson och arkeologen Björn Magnusson Staaf, har på en anmärkningsvärt kort tid av två år genomfört vad som inte kan betraktas som annat än en bragd: att samla och presentera bilden av Malmös arkitektur under tiden 1878 – 1945 på ett sätt som är både väl täckande och lockande.
[…]
Författarna är goda berättare och låter sig inte fjättras av den biografiska upplägg-ningen. Redovisningen av en arkitekt och den miljö han arbetade I får ofta växa ut I förflätade och associationsrika bakgrunder till presentationen av hans verk. Därmed fångas epoken in successivt genom en berättelse som är både klargörande och doftrik. […]

  Ur Sydsvenska Dagbladet 4 dec. 1996:

Nu har vi faktiskt tillgång till något länge högt önskat, en någorlunda allsidig arkitekturguide om Malmö I bokform. Det är en bok som ofta kommer att konsulteras och som folk som syssalr med Malmö kommer att bära med sig genom åren.
[…]
Dessutom är det en mycket välskriven bok, med ambitiösa utblickar i tiden och balanserade omdömen om de viktigaste representanterna för några av pionjärgenerationerna.
[…]
Ett standardverk, intet mindre. Och ett mycket vackert sådant, ypperligt illustrerat och av den ene av författarna (Tykesson, själv arkitekt (försett med en grafisk form som mer än väl svarar upmot det förpliktigande ämnet.
  RIG kulturhistorisk tidskrift nr 3 / 1997:

[…]
Arkitekterna som formade Malmö är en fascinerande, lärorik och mycket stimulerande läsning. En brokig väv med inslag av världshistoria, kommunal ekonomi, gestaltning av visioner och mänsklig möda. Boken öppnar dörren till en hittills okänd men anad del av den svenska arkitekturhistorien. Skildringen slutar 1945 vid ett vägskäl till en ny tid. Idag vet vi hur det gick. Men inte hur det gick till. Hoppas vi får veta det. Snart.
architectus verborum logo